Havsnejonögat är akut hotad och riskerar att helt försvinna i Sverige. Improve Aquatic LIFE-projektet har särskilt fokus på arten. Via en fiskräknare i Ätran passerade nyligen två havsnejonögon som fångades av undervattenskameran.
Interaktionen mellan havsöring och ålgräs läggs under lupp
Hakefjorden: Interaktionen mellan havsöring och ålgräs ska läggas under lupp då forskare från Göteborgs Universitet, SLU och 8+Fjordar står i startgroparna för nytt Improve-projekt.
Återskapad strömsträcka vid Okome kvarn
Dammen och tillika vandringshindret vid Okome kvarn i Stockån, ett biflöde till Högvadsån, är påväg att försvinna. Första steget av projektet är att sänka av dammen vilket pågår just nu. Därefter ska dammen nedmonteras så att fiskar kan vandra förbi.
Råån snart fri från vandringshinder – lyssna på radioinslaget
Brösarpsdammen sänks just nu av vilket är den inledande delen i att eliminera det sista vandringshindret i skånska Råån. Anna Olsson från Helsingborgs stad har träffat radio P4 Malmöhus där hon förklarar de positiva effekter åtgärden har för ekosystemet.
Påbörjad avsänkning av Görarpsdammen i Råån
Just nu pågår avsänkningen av Görarpsdammen i Råån. Avsänkningen är första etappen innan dammfundamentet ska nedmonteras så att alla fiskarter kan passera dammen. Åtgärden är en av de första som genomförs i Improve Aquatic LIFE.
Risvasar i inre Bråviken
Arbetet med att förbättra marina habitat i Östergötland har nu tagit fart. Förra veckan lades risvasar ut i inre Bråviken för att gynna rovfisk och på så vis återställa balansen i kustområdet.
Europas största vattenvårdsprojekt har inletts
Nya webbplatsen improveaquaticlife.se följer Europas största vattenvårdsprojekt. Första åtgärden är redan genomförd – en 200 ton tung betongkulvert har tagits bort för att återställa Pjältåns naturliga vattenflöde.
Ljusare för laxen i Örekilsälven
Vandringshinder ska rivas och våtmarker återställas. För laxen och andra vandrande arter som öring, ål och havsnejonöga är det mycket goda nyheter.
Örekilsälven som mynnar ut i viken Saltkällefjorden står för cirka åtta procent av den totala produktionen av laxsmolt i vattendragen på Sveriges västkust, vilket gör den till den viktigaste laxälven i området. Här finns även arter som öring, ål och havsnejonöga, liksom fåglar och däggdjur som strömstare, forsärla, utter och flera arter av fladdermöss. Älven har tidigare varit starkt påverkad av dammbyggen, kraftverkskonstruktioner och rensningar.
Bortriven betongkulvert gynnar öring och flodnejonöga i Pjältån
I september 2024 genomfördes den första åtgärden inom Improve Aquatic LIFE. I Pjältåns naturreservat, i nordöstra delen av Östergötlands län, togs en 60 meter lång och 200 ton tung betongkulvert bort.
Samtidigt leddes vattnet tillbaka till en 250 meter lång naturlig fåra som löpt parallellt med kulverten.
Invigningen av åtgärden lockade ett 70-tal besökare från närområdet. Många av dem passade på att ta en lunchpromenad för att se den stora förändringen på plats. Kulverten byggdes i början av 1970-talet i samband med anläggningen av den angränsande riksvägen. Den nya lösningen är mer naturbaserad och skapar både mer och bättre livsmiljö för öring och flodnejonöga – två karaktäristiska arter i området.
Storsatsning på Skånes kust – rev och ålgräs återställs
Ett av de hundratals projekt som ska genomföras via Improve Aquatic LIFE är restaurering av rev och de viktiga ålgräsängarna i Kattegatt och Öresund.