Emån
Klassiskt vatten som restaureras
Emån, känd för sitt bestånd av storvuxen havsöring, men också hem åt cirka 30 andra fiskarter som lax och den hotade europeiska malen. De hotade sötvattensarterna flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla, finns också här.
Ett antal vandringshinder, habitatförluster och effekter av försurning och övergödning har påverkat Emån. Tidigare och pågående projekt har arbetat med att ta bort vandringshinder och restaurera habitat, men stora utmaningar kvarstår.
Emån är ett cirka 229 km långt vattendrag i sydöstra Sverige, med ett avrinningsområde på cirka 4 500 km². Ån har sin källa i Smålands högland och rinner genom varierande landskap, inklusive skogar, våtmarker och jordbruksmark, innan den mynnar ut i Östersjön. Emån är av stor ekologisk och kulturell betydelse och klassas som ett riksintresse för naturvård, kulturmiljö och friluftsliv.
Emån är känd för sitt bestånd av storvuxen havsöring, men också hem åt ett stort antal andra fiskarter samt de hotade sötvattensmusslorna flodpärlmusslan och tjockskalig målarmussla. Längs åns stränder lever även arter som kungsfiskare, strömstare och utter.
Tidigare och pågående projekt har arbetat med att ta bort vandringshinder och restaurera habitat, men stora utmaningar kvarstår.
Ekologisk status och utmaningar
Emån hyser cirka 30 av Sveriges 50 sötvattensfiskarter, inklusive lax, asp, nissöga och den hotade europeiska malen. Laxbeståndet är dock hårt drabbat av habitatfragmentering, brist på lekplatser och vandringshinder som begränsar laxens migration. Längs åns stränder lever även landlevande arter som kungsfiskare, stare och utter.
Trots att Emån är en viktig livsmiljö för havsöring och mal har den endast måttlig ekologisk status. Det beror på vandringshinder, som vattenkraftverk och kvarnar, samt habitatförändringar och klimatförändringar som leder till brist på vatten i vissa områden. Historisk försurning från industriell förorening och pågående övergödning i de nedre delarna påverkar också den biologiska mångfalden. Dock har kalkningsinsatser och förbättrade jordbruksmetoder bidragit till att minska vissa av dessa hot.
Tidigare och pågående projekt har arbetat med att ta bort vandringshinder och restaurera habitat, men stora utmaningar kvarstår.
Hotade musslor har minskat
Emån är även en viktig livsmiljö för hotade sötvattensmusslor, som flodpärlmusslan och tjockskalig målarmussla. Dessa arter minskar i antal på grund av minskade värdfiskpopulationer, habitatförlust och försämrad vattenkvalitet.
Restaureringsåtgärder
Flera föreslagna åtgärder syftar till att återställa Emåns ekologiska funktioner. Dessa inkluderar att avlägsna vandringshinder, förbättra hydrologin och restaurera våtmarker för att öka konnektiviteten och den biologiska mångfalden. Inom ramen för projektet Improve Aquatic LIFE förväntas insatserna gynna fisk- och musselpopulationer, minska säsongsbundna vattenbrister och bidra till långsiktig naturskyddsförvaltning.
Höga rekreationsvärden
Flera delar av Emån och dess biflöden ingår i Natura 2000-nätverket. Här skyddas viktiga livsmiljöer, som stora fennoskandiska vattendrag och vattenmiljöer med vattenvegetation. Dessa områden bevarar nyckelarter som lax, vattennäbbmus, flodpärlmussla och utter. När bestånden återhämtar sig kommer förvaltningsplanerna att uppdateras för att anpassas till de nya ekologiska förhållandena.
Emåns betydelse för friluftsliv, turism och utbildning ska inte underskattas. Exempelvis lockar sportfisket besökare från hela världen.
Övriga och framtida insatser
Även Emåns biflöden som Gnyltån, Stuverydsbäcken, Illharjen, Silverån och Fusån, har höga bevarandevärden och står inför liknande ekologiska utmaningar. Restaureringsinsatser i dessa områden fokuserar på att förbättra livsmiljöer, ta bort vandringshinder och stärka hydrologiska förhållanden. Dessa insatser stöds av organisationer som WWF och lokala naturvårdsgrupper, med målet att återställa Emåns ekosystem och bevara dess biologiska mångfald.


Flodpärlmusslans överlevnad hänger på värdfisken
Vandringshinder
Genom att riva vandringshinder och öppna upp för flodpärlmusslans värdfiskar, lax och öring så ökar artens möjligheter att fortplanta sig. Vandringshinder finns i flera olika former allt från naturliga till dammar och kraftverk som människan byggt. I vissa fall kan en bra lösning vara att bygga en faunapassage så att fiskar och andra organismer kan ta sig förbi vandringshindret.
Emån
Senaste nytt från projektområdet
Här kan du läsa nyheter om målarterna om de åtgärder som görs inom projektområdet.