Syfte
Tre av projektets målarter har dålig bevarandestatus och utan åtgärder riskerar dessa arter att dö ut i Sverige. Fiskarten havsnejonöga har minskat drastiskt under lång tid och idag sker reproduktion i endast ett fåtal vattendrag i södra Sverige. De två musselarterna, flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla, är beroende av värdfiskar för sin reproduktion. På grund av vandringshinder och förlust av livsmiljöer för musslorna och deras värdfiskar saknar många musselpopulationer en fungerande reproduktion. Genom att anlägga särskilda livsmiljöer för havsnejonöga, så kallade bakvatten och sedimentbankar, och infestera värdfiskar med mussellarver kommer vi att förbättra bevarandestatusen för dessa arter.

Mål
Målet är att förbättra livsmiljöerna för havsnejonöga, men även flodnejonöga, i Vramsån, Kävlingeån, Bråån, Rönne å och Ätran genom att återskapa uppväxtmiljöer för nejonögonlarverna (bland annat i form av bakvatten och sedimentbankar). Det är inte helt utrett i vilka vattendrag arten finns och om det sker någon lyckad reproduktion. Därför ska e-DNA användas för att undersöka om det finns förutsättningar för reproduktion i fler vattendrag längs västkusten.

Målet för musslorna är att i 17 vattendrag där de finns idag infestera värdfiskar med mussellarver. På det sätt kan vi hjälpa reproduktionen i dessa vattendrag. Tillsammans med att vandringshinder åtgärdas och livsmiljöer återställs kommer dessa åtgärder bidra till att förbättra bevarandestatusen för flodpärlmusslan och den tjockskaliga målarmusslan.

Mer info kommer.