Marströmmen
Rovfiskrekrytering och leklokaler
Marströmmen är namnet på en 42 kilometer lång å i norra Kalmar som har sitt källflöde i sjön Grindeln. Den rinner genom flera sjöar och mynnar ut i Östersjön vid Solstadström. Den nedre delen av Marströmmen omfattas av Natura 2000-området ”Stora Ramm och Marströmmen” och är även av riksintresse för naturvård.
Här finns livsmiljöer som vattendrag med flytbladsvegetation och övergångsmossar. I vattendraget lever runt 15 fiskarter och fyra glaciala relikta kräftdjur. Vandringshinder och morfologiska förändringar påverkar hydrologin och habitaten.
Biologisk mångfald – kräftdjur och fisk
Marströmmen har en unik vattenmiljö med höga naturvärden. Fyra arter av glacialrelikta kräftdjur förekommer i systemet: Mysis relicta, Pallaseopsis quadrispinosa, Limnocalanus macrurus samt den mycket sällsynta Gammaracanthus lacustris.
Vattensystemet är också hemvist åt cirka 15 fiskarter och är särskilt viktigt som lek- och uppväxtområde för öring, sik och nissöga.
Projektet ska förbättra åns ekologiska status genom att ta bort två vandringshinder och restaurera livsmiljöer på en cirka tre kilometer lång sträcka. En grund sjö och våtmarker ska återställas. I mynningsområdet ska vass rensas och tre konstgjorda rev byggas.
Rekrytering av viktiga rovfiskar som gädda och abborre gynnas, liksom arter som nissöga och öring.
Påverkan och ekologisk status
Enligt EU:s vattendirektiv varierar den ekologiska statusen i Marströmmen från otillfredsställande till hög i olika delar av systemet. De främsta negativa faktorerna är:
- bristande konnektivitet – migrationshinder som dammar försvårar fiskvandring,
- morfologiska förändringar – borttagning av stenblock och större substrat, rätningar samt utdikning av våtmarker och grunda sjöar påverkar bottenstrukturer, habitatmångfald och hydrologi negativt, samt
- eutrofiering – kustekosystemen i Kalmarsund och Marströmmens mynning lider av näringsöverskott och försämrad rekrytering av rovfiskar som gädda och abborre.
Restaureringsåtgärder
Enligt Natura 2000-förvaltningsplanen för ”Stora Ramm och Marströmmen” är det prioriterat att säkerställa fri migration, naturlig hydrologi och vattennivåvariationer samt bevara livskraftiga livsmiljöer och populationer.
Improve Aquatic LIFE-projektet kommer att genomföra följande åtgärder:
- Två vandringshinder tas bort, vilket öppnar upp 3 kilometer av ån för fri migration av fisk och andra arter.
- Biotopvård på 600 meter av ån, med fokus på viktiga habitat för vandrande fisk.
- Restaurering av en 50 hektar stor grund sjö samt 10 hektar våtmarker, för att återskapa en mer naturlig hydrologi nedströms.
- I mynningsområdet ska 0,4 hektar vass rensas och tre risvasar byggas.
Åtgärderna förväntas förbättra konnektivitet, hydrologi, vattenkvalitet, biologisk mångfald, fiskproduktion och livsmiljöer. Rekrytering av viktiga rovfiskar som gädda och abborre gynnas, liksom arter som nissöga och öring.


Flodpärlmusslans överlevnad hänger på värdfisken
Vandringshinder
Genom att riva vandringshinder och öppna upp för flodpärlmusslans värdfiskar, lax och öring så ökar artens möjligheter att fortplanta sig. Vandringshinder finns i flera olika former allt från naturliga till dammar och kraftverk som människan byggt. I vissa fall kan en bra lösning vara att bygga en faunapassage så att fiskar och andra organismer kan ta sig förbi vandringshindret.
Marströmmen
Senaste nytt från projektområdet
Här kan du läsa nyheter om målarterna om de åtgärder som görs inom projektområdet.