Mieån
Musselrekrytering och samarbeten
Mieån rinner från sjön Mien mot Östersjön genom en sprickdal med varierad terräng. Vattnet är klart och innehåller både stationär och havsvandrande öring samt arter som sandkrypare, sik, lake, bäcknejonöga och ål. Strömstare och forsärla häckar längs ån, och uttern förekommer spritt i hela området.
Utdikning, torrläggning av våtmarker och sjösänkningar har minskat åns vattenhållande förmåga
Nödvändiga förbättringar
Livsmiljöer och förbättrad konnektivitet i vattendraget behöver förbättras. Hela vattenförekomsten behöver åtgärdas för att skapa gynnsamma förhållanden för arter som öring och flodpärlmussla. Flera Natura 2000-områden som Loberget, Ire, Grimsmåla och Långasjönäs, omfattas av arbetet. Bevarandetillståndet för viktiga arter och naturtyper är klassat som icke gynnsamt.
Mieån ingår i den nationella planen för miljöanpassning av vattenkraft, där sex anläggningar kommer att justeras för förbättrad konnektivitet.
Åtgärder inom Improve Aquatic LIFE
Inom Improve Aquatic LIFE planeras en återställning av våtmark i Natura 2000-området Ire för att förbättra vattenhållande förmåga och öka motståndskraft mot klimatförändringar. Två vandringshinder ska rivas, och biotoper upp- och nedströms ska restaureras för att stärka flodpärlmusslans habitat och öringens bestånd.


Flodpärlmusslans överlevnad hänger på värdfisken
Vandringshinder
Genom att riva vandringshinder och öppna upp för flodpärlmusslans värdfiskar, lax och öring så ökar artens möjligheter att fortplanta sig. Vandringshinder finns i flera olika former allt från naturliga till dammar och kraftverk som människan byggt. I vissa fall kan en bra lösning vara att bygga en faunapassage så att fiskar och andra organismer kan ta sig förbi vandringshindret.
Mieån
Senaste nytt från projektområdet
Här kan du läsa nyheter om målarterna om de åtgärder som görs inom projektområdet.