Högre ekologisk status

Bräkneån ligger i sydöstra Sverige och mynnar ut i Östersjön mellan Karlshamn och Ronneby. I Blekinge län är Bräkneån ett Natura 2000-område. Bräkneån har en måttlig artrikedom av bottendjur och fisk, med 16 kända fiskarter, inklusive öring, flodnejonöga och ål. Här finns dessutom flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla. Musslornas föryngring är dock mycket begränsad, vilket hotar deras överlevnad i vattendraget.

00

kilometer lång

000

km² stort avrinningsområde

00

antal fiskarter

00

hektar våtmarker som åtgärdas

Ekologiska utmaningar och behov av restaurering
Bräkneån har varierande vattenförhållanden. I norra delen dominerar stillastående vatten, medan södra delen i Blekinge län har strömmande vattendrag.
Under torrperioder har Bräkneån mycket låga vattenflöden. Landskapet uppströms sjön Tiken är starkt dikat och den befintliga dammen vid sjön är dåligt utformad. Det leder till höga flöden vid vattenöverskott och låga flöden vid torka, vilket påverkar hela ekosystemet negativt.
I vattendraget finns också flera småskaliga vattenkraftverk och andra vandringshinder som försämrar den ekologiska konnektiviteten och påverkar arter som fisk och musslor negativt. Därför har Bräkneån endast måttlig ekologisk status enligt EU:s vattendirektiv.

Bräkneån är också en del av den nationella planen för miljöanpassning av vattenkraft.

Planerade åtgärder inom projektet
Projektet syftar till att förbättra Bräkneåns ekologiska status genom att:

  • Ta bort eller restaurera tre vandringshinder.
  • Återställa den hydrologiska balansen vid sjön Tiken för att säkerställa mer stabila vattenflöden.
  • Genomföra biotopvård vid Hållsdammen för att förbättra habitatförhållandena.
  • Återställa svämplan, kantzoner och våtmarker för att öka vattenhållande kapacitet och minska effekterna av klimatförändringar.
  • Stärka populationerna av flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla genom att förbättra deras livsmiljö och genomföra infestering med värdfisken öring.

Andra samverkande projekt och framtid
Projektet kompletterar tidigare insatser, som UC4LIFE-projektet, där faunapassager byggdes vid kraftverksdammar och där biotopförbättringar genomfördes i de nedre delarna av Bräkneån. Kommunerna Ronneby och Tingsryd är engagerade i åtgärdsarbetet, och Ronneby kommun leder biotopvårdande insatser.

Bräkneån är också en del av den nationella planen för miljöanpassning av vattenkraft. Fyra kraftverk ska anpassas med förbättrade upp- och nedströmspassager, vilket ytterligare kommer att öka konnektiviteten i vattendraget.

Genom en kombination av habitatrestaurering, hydrologisk restaurering och borttagning av vandringshinder kommer projektet att förbättra vattenflöden och biologisk mångfald. Ekosystemets funktion stärks och bestånden av skyddsvärda arter ökar i hela Bräkneåns avrinningsområde.

Flodpärlmusslans överlevnad hänger på värdfisken

Vandringshinder

Genom att riva vandringshinder och öppna upp för flodpärlmusslans värdfiskar, lax och öring så ökar artens möjligheter att fortplanta sig. Vandringshinder finns i flera olika former allt från naturliga till dammar och kraftverk som människan byggt. I vissa fall kan en bra lösning vara att bygga en faunapassage så att fiskar och andra organismer kan ta sig förbi vandringshindret.

Bräkneån

Senaste nytt från projektområdet

Här kan du läsa nyheter om målarterna om de åtgärder som görs inom projektområdet.