500 naturvårdsinsatser i nio olika län

Projektets fokusområden

Under en sjuårsperiod, fram till 2031, planerar projektets aktörer att genomföra över 500 insatser. Dessa inkluderar borttagning av vandringshinder, återställande av svämplan, anläggning av våtmarker och restaurering av livsmiljöer för fiskar och andra vattenlevande djur i både vattendrag och kustnära områden.

En av projektets mest omfattande insatser blir skapandet av ett tre hektar stort ålgräsområde vid Natura 2000-området Stenungsundskusten. Andra betydande delprojekt är återuppbyggnaden av stenrev i skånska kustvatten samt åtgärder för att ta bort över 100 vandringshinder i vattendrag. Åtgärderna återskapar unika livsmiljöer som stärker fiskbestånden, ökar den biologiska mångfalden och bidrar till viktiga ekosystemtjänster som rekreation, naturturism och stöd till lokala ekonomier.
Fiskarna lax, havsnejonöga och ål är starkt hotade arter i både Sverige och Europa. Genom Improve Aquatic LIFE ska dessa arter få extra hjälp. Det handlar bland annat om att skapa faunapassager och förbättra såväl livsmiljöer som vattenkvalitet. I Ätran kommer en ny metod tillämpas för att locka in havsnejonöga till älven.
Sammantaget kan fiskarnas överlevnad och produktion öka från nuvarande nivåer.

Åtgärder i vattendrag
Några av de vattendrag där Improve Aquatic LIFE kommer göra skillnad genom restaurering, dikespluggning, översvämning av mark, faunapassager och andra mer eller mindre storskaliga projekt är Mieån, Bräkneån, Örekilsälven, Lärjeån, Tidan, Grönån och Ätran.

Ålgräsängar – marina grönområden
Ålgräsängarna under vatten är livsviktiga miljöer för havslevande arter. Växtligheten motverkar dessutom erosion.
I natura 2000-området Stenungsundskusten och Hallands Väderö kommer flera hektar ålgräsområden stärkas. Här planeras plantering av ålgrässkott som ska stärka områdets livskraft.