Ekosystemets vattenrenare

En långlivad sötvattensmussla

Flodpärlmusslan (Margaritifera margaritifera) är en långlivad sötvattensmussla som kan bli upp till 16 cm lång och leva över 200 år i gynnsamma förhållanden. Den förekommer i strömmande vattendrag med grus- och stenbotten, och dess överlevnad är starkt kopplad till närvaro av värdfiskar som lax och öring.

000

Kan uppnå en ålder om

000

Finns i så här många svenska vattendrag

00

Kan bli så här många centimeter lång

0000

Fredad sedan år

Flodpärlmusslan har en komplex livscykel som inkluderar ett livsstadium där de lever som parasiter på värdfiskar då de som glochidielarver fäster vid fiskens gälar för att utvecklas till små musslor. Endast en liten andel av larverna överlever till vuxen ålder, men detta kompenseras av artens höga fekunditet och långa livslängd. Arten kräver syrgasrikt och näringsfattigt vatten med stabila pH-förhållanden för att fortplanta sig.

Har försvunnit från många vatten
I Sverige har flodpärlmusslan försvunnit från en tredjedel av sina tidigare livsmiljöer sedan 1900-talet. Idag finns den i cirka 600 vattendrag i landet. Lokala bestånd kan variera från några få individer till miljontals musslor. Arten är beroende av öring och lax som värdfisk och de möjliggör även spridning och genetiskt utbyte mellan olika musselbestånd.

Hot mot arten
Artens överlevnad hotas av faktorer som igenslamning, förstörelse av bottnar, försurning, vattenkraftsutbyggnad och föroreningar. Modernt skogs- och jordbruk har ofta en negativ inverkan genom ökad sedimentation och försämrad vattenkvalitet. Även invasiva arter som signalkräfta och bisam kan påverka musslan negativt genom predation.

Flodpärlmusslan behöver lax eller öring för att kunna reproducera sig.

Åtgärder som stärker bestånden
Flodpärlmusslan är helt fredad enligt svensk lag och är skyddad enligt EU:s habitatdirektiv. För att stärka de bestånd som finns idag behöver omfattande åtgärder genomföras. Det inkluderar att bevara och återställa deras livsmiljöer men även deras värdfiskars livsmiljöer och spridning genom att åtgärda vandringshinder.

Värdfiskar som hjälp
Flodpärlmusslan fungerar även som en miljöindikator och kan lagra information om vattenkvalitet i sina skal. Arten har ett stort vetenskapligt och ekologiskt värde, men det behövs omfattande insatser för att bevara och återställa fungerande bestånd. Ett sätt är att fånga värdfiskar som sätta i baljor tillsammans med gravida musslor för att hjälpa till så att fler larver fäster på deras gälar. Sedan släpps de tillbaka i vattendraget och där kan larverna växa till små musslor som släpper och gräver ner sig i botten. Efter några år har de utvecklats till vuxna musslor och kan bidra till reproduktionen.

Miljövårdsarbete

Återställning av vattendrag

Under projektperioden kommer …

Har försvunnit från så här många svenska vatten (procent)

33%

Föryngring sker endast i så här många vattendrag där den finns kvar (procent)

33%

Öppna upp för fisken

Vandringshinder

Genom att riva vandringshinder och öppna upp för flodpärlmusslans värdfiskar, lax och öring så ökar artens möjligheter att fortplanta sig. Vandringshinder finns i flera olika former allt från naturliga till dammar och kraftverk som människan byggt. I vissa fall kan en bra lösning vara att bygga en faunapassage så att fiskar och andra organismer kan ta sig förbi vandringshindret.