Södra Kattegatt och Öresund
Ålgräsängar och konstgjorda rev
Nordvästra Skånes kust är ett av Sveriges mest ekologiskt värdefulla marina områden. På en 70 kilometer lång kuststräcka, från Hallands Väderö till Landskrona, ska omfattande restaureringsprojekt förbättra havsmiljön.
Genom att återskapa stenrev och plantera ålgräsängar på sandbankar ska vattenkvaliteten förbättras och den biologiska mångfalden öka.
Tumlare, torsk och ejder i Kattegatt
Natura 2000-området Nordvästra Skånes havsområde är, precis som Kattegatts sandbankar och rev, viktiga livsmiljöer för en mängd arter, som torsk, tumlare, gråsäl och övervintrande sjöfåglar som exempelvis ejder och svärta.
Tumlare förekommer här året runt, men antalet är som högst under de varmare månaderna. Här ses ofta honor med sina kalvar samt grupper av tumlare. Gråsälar och knubbsälar finns också i området. Dessutom är området en betydande övervintringsplats för sjöfåglar, särskilt för ejder och sjöorre, vilket gör det till en av landets viktigaste platser för dessa arter.
Projektet fokuserar på att återställa ålgräsängar i en vik inom Natura 2000-området där bestånden har minskat kraftigt.
Minskad bottenpåverkan har gynnat bottenfaunan
I Skånes delar av Kattegatt består stora delar av de djupa bottnarna av mjuka sediment. Sedan bottentrålningen förbjöds i delar av södra Kattegatt år 2009, har bottenfaunan återhämtat sig, vilket har lett till en ökad biologisk mångfald. Detta har bland annat gynnat arter som sjöpennor (koralldjur) och havskräftor. Området rymmer också viktiga lekområden för torsken i Kattegatt. Längs kusten finns hårda bottnar med rev täckta av makroalger, blåmusselbankar samt sandbankar, både med och utan vegetation. Den varierade bottenstrukturen och vegetationen bidrar till en hög artrikedom.
Ålgräsängar ska återställas
Projektet fokuserar på att återställa ålgräsängar i en vik inom Natura 2000-området Hallands Väderö, där bestånden har minskat kraftigt. En trolig orsak till nedgången är tidigare dåliga vattenförhållanden, även om dessa har förbättrats de senaste åren. Ålgräset har dock inte återhämtat sig naturligt, troligtvis på grund av påverkan från ankare, trots att ankring är förbjudet i området. Genom att plantera ålgräs kan vi påskynda återväxten och återställa ekosystemet.
Dessutom kommer informationsskyltar att sättas upp för att informera båtägare om ankringsförbudet.
Återskapade stenrev
En annan viktig åtgärd är restaurering av marina stenrev. Återskapade stenrev bidrar till att få tillbaka en typ av bottenmiljöer som domineras av sten. På grund av det historiska stenfisket, alltså bortplockandet av stenar, på Skånes västkust har sådana områden försvunnit eller minskat.
Stenrev kommer att återskapas på två platser: utanför Segelstorpsstrand i norra delen av Skälderviken, och utanför Landskrona i mellersta Öresund. I dessa områden har det tidigare bedrivits stenfiske. Platserna är valda utifrån en samlad analys av förutsättningar, positiva effekter och risk för konflikter. Stenvolymerna kommer att läggas ut på ett sätt som skapar ytor för påväxande organismer och små och stora håligheter och gömställen. På så vis gynnar reven både organismer som blåmusslor och tång, men också små och stora fiskar och kräftdjur. Stenrevens effekter på miljön och organismerna i närområdet, kommer att följas på flera olika sätt. Utläggning av sten är planerat till hösten 2026.
Förväntade effekter
Dessa åtgärder kommer att förbättra habitatförhållanden, gynna fisk- och musselproduktion samt stärka bevarandestatusen för de viktigaste arterna och livsmiljöerna i projektet.


Flodpärlmusslans överlevnad hänger på värdfisken
Vandringshinder
Genom att riva vandringshinder och öppna upp för flodpärlmusslans värdfiskar, lax och öring så ökar artens möjligheter att fortplanta sig. Vandringshinder finns i flera olika former allt från naturliga till dammar och kraftverk som människan byggt. I vissa fall kan en bra lösning vara att bygga en faunapassage så att fiskar och andra organismer kan ta sig förbi vandringshindret.
Södra Kattegatt och Öresund
Senaste nytt från projektområdet
Här kan du läsa nyheter om målarterna om de åtgärder som görs inom projektområdet.