Storån
Ännu rikare ekologisk mångfald
I sydöstra Östergötland slingrar sig Storån genom ett område med små vattendrag och fuktängar. Storån har en rik biologisk mångfald med arter som öring, stensimpa, tjockskalig målarmussla och utter. Här finns också många fågelarter, som till exempel kungsfiskare och strömstare.
Tidigare restaureringsinsatser har förbättrat habitat och kunskap om målarmusslan. Nu planeras åtgärder i andra delar av ån för att skapa bättre livsmiljöer för musslor och deras värdfiskar.
Artrika våtmarker
Storåns slingrande lopp utgör en mycket värdefull geologisk formation. Naturvärdena vid våtmarken vid Båtsjöns utlopp och strandängarna vid Gärdserum är sammantaget mycket höga. Våtmarkens storlek och att den hålls öppen genom betesdrift är en betydelsefull faktor. På vissa platser hyser våtmarken en mycket artrik flora och den har sannolikt höga värden för fågellivet samt för organismer knutna till vattenmiljöer. Stora betade sötvattenstränder med typiska vegetationszoneringar är sällsynta. Dessutom finns grova, fritt stående ekar i området som hyser rödlistade arter.
Målet är att nå en gynnsam bevarandestatus för arten tjockskalig målarmussla
Området är centralt i riksintresset Uknadalen och har ett stort landskapsmässigt värde genom sitt läge i dalgången. Naturtyperna i området består av mindre vattendrag och fuktängar.
Öring, musslor och utter
Storån har en hög biologisk mångfald och utgör livsmiljö för arter som öring, stensimpa, tjockskalig målarmussla och utter.
Tidigare har restaureringsåtgärder genomförts i Storån inom Life-projektet UC4LIFE, som syftade till att öka kunskapen om tjockskalig målarmussla och förbättra dess livsmiljöer. Detta projekt bygger vidare på det framgångsrika arbetet och syftar till att återställa kvarvarande påverkan på vattenmiljön samt genomföra infestering av värdfiskar för att hjälpa tjockskalig målarmussla att sprida sig till lämpliga bottnar inom hela Natura 2000-området. Målet är att nå en gynnsam bevarandestatus för arten. Inom projektet planeras habitatrestaurering av en 1 000 meter lång strömsträcka som idag är rensad och omgrävd.
Stärkta bestånd
Den kombinerade strategin med habitatrestaurering, hydrologisk återställning och förbättring av både längsgående och tvärgående konnektivitet kommer att avsevärt förbättra det hydrologiska systemet, habitatkvaliteten, biodiversiteten och fiskproduktionen. Därmed stärks livsmiljöer och bestånd av både fisk och musslor, vilket förbättrar bevarandestatusen för projektets huvud- och sekundärmålarter. Restaureringen kommer att ha en storskalig effekt på Storåns ekosystem genom ökad biologisk mångfald, förbättrad fiskproduktion och ett mer stabilt hydrologiskt system ner till havet. Dessutom kommer en ökad förekomst av värdfiskar för musslor, som tjockskalig målarmussla, att gynna den naturliga reproduktionen av sötvattensmusslor.


Flodpärlmusslans överlevnad hänger på värdfisken
Vandringshinder
Genom att riva vandringshinder och öppna upp för flodpärlmusslans värdfiskar, lax och öring så ökar artens möjligheter att fortplanta sig. Vandringshinder finns i flera olika former allt från naturliga till dammar och kraftverk som människan byggt. I vissa fall kan en bra lösning vara att bygga en faunapassage så att fiskar och andra organismer kan ta sig förbi vandringshindret.
Storån
Senaste nytt från projektområdet
Här kan du läsa nyheter om målarterna om de åtgärder som görs inom projektområdet.