Tjockskalig målarmussla (Unio crassus) är en sötvattensmussla med ett kraftigt, elliptiskt skal som blir 4–7 centimeter långt. Arten lever främst i rinnande vatten med sand- och grusbotten och finns i Sverige i några få områden i landets östra delar, från Skåne till Dalarna.

Tjockskalig målarmussla kan bli upp till 90 år gammal.

Den livnär sig genom att filtrera vatten och har en komplex livscykel som inkluderar ett parasitiskt stadium där larverna, så kallade glochidier, fäster sig på värdfiskars gälar där de utvecklas till små musslor. Möjliga värdfiskar i Sverige är bland annat elritsa, stensimpa och löja. De små musslorna släpper sen fiskarnas gälar och lever flera år nedgrävda i sediment innan de blir vuxna. Tjockskalig målarmussla kan bli upp till 90 år gammal.

Starkt hotad art
Tjockskalig målarmussla är starkt hotad, både i Sverige och internationellt, på grund av försurning, övergödning och fysisk påverkan på dess livsmiljö.  Mänsklig påverkan som reglering, muddring och rensning av vattendrag har förstört viktiga bottenmiljöer, och jordbruket bidrar till försämrad vattenkvalitet. Dessutom påverkas artens överlevnad av minskningen av värdfiskar, vilket leder till bristande rekrytering av unga musslor som på sikt orsakar att musselpopulationer långsamt dör ut.

Värdfiskar hjälper till
Arten är fridlyst och skyddad under EU:s art- och habitatdirektiv, vilket innebär att särskilda bevarandeområden ska upprättas, och åtgärder behövs för att stärka bestånden. Ett sätt är att fånga värdfiskar som sätta i baljor tillsammans med gravida musslor för att hjälpa till så att fler larver fäster på deras gälar. Sedan släpps de tillbaka i vattendraget och där kan larverna växa till små musslor som släpper och gräver ner sig i botten. Efter några år har de utvecklats till vuxna musslor och kan bidra till reproduktionen.