Örekilsälven
Fri fiskvandring för viktig laxstam
Örekilsälven har sina källor i Dalsland via de två största vattendragen Örekilsälven och Munkedalsälven. De två vattendragen flödar samman i Munkedals tätort några kilometrar från mynningen i Saltkällefjorden. De nedersta 10 kilometrarna av Örekilsälven präglas av forsar och snabbflytande partier och har en genetiskt unik population av atlantlax och havsnejonöga, men även öring och ål är viktiga arter i vattnet. Under 1900-talets flottning ledde dammbyggen samt rensning av stenar, block och död ved till förlorade livsmiljöer, sämre vattenhållning och förstörd konnektivitet. Ett kraftverk ska avlägsnas och ersättas med en ny damm som möjliggör fri fiskvandring. Den nya dammen kommer även att minska vattennivåfluktuationer och förbättra Kärnsjöns reglering, vilket gynnar fisken.
Örekilsälven är det största vattendraget norr om Göta älv på västkusten. Avrinningsområdet är hela 1 338 km². Älven rinner från källområdena i Dalsland ca 90 kilometer från mynningen genom Munkedal och mynnar ut i Saltkällefjorden. Sträckan nedströms Kärnsjön är ett Natura 2000-område som innehåller forsande och strömmande partier, med arter som lax, öring, åsandslända och nattsländor. Örekilsälven har en ursprunglig atlantlaxstam och är viktig för ålens återhämtning enligt den nationella förvaltningsplanen.
De sista kilometrarna innan mynningen präglas av löv- och barrskog med stor biologisk mångfald. Skogslandskapet innehåller ask, klibbal och ek, samt rikligt med död ved, vilket gynnar fåglar som kungsfiskare. Bäver förekommer också i området.
Örekilsälven är länets viktigaste laxvattendrag och står för 7–8 procent av smoltproduktionen på västkusten.
Ny damm ska förbättra
Torps kraftstation reglerar Kärnsjön enligt en vattendom från 1990, vilket påverkar flödesdynamiken i älven. En fiskväg och ålyngeledare finns, men de fungerar inte optimalt. Naturvårdsverket har köpt kraftstationen och ansökt om att riva den inom ramen för den nationella planen för miljöanpassning av vattenkraften. Samtidigt planeras en ny damm med fiskpassage, för att säkerställa vattenförsörjningen och förbättra vattenflödet i älven. Dammen förväntas minska risken för strandning av fisk och gynna laxbeståndet.
Länets viktigaste laxvattendrag
Örekilsälven har goda lekområden för lax, men uppväxtområdena är få på grund av tidigare flottledsrensningar. Tidigare har det skett biotoprestaurering där man återförde stenar och block, samt öppnade sidofåror. Örekilsälven är redan idag länets viktigaste laxvattendrag och står för 7–8 procent av smoltproduktionen på västkusten. Efter åtgärd beräknas smoltproduktionen öka med ytterligare 50 procent. Torps kraftverk är alltså ett hinder för fiskvandring, men när vandringshindret undanröjts öppnas en 70 kilometer lång sträcka av ån för fri fiskpassage, vilket kommer gynna bland annat lax och ål.
Gemensamma insatser ger effekt
Det finns många tidigare och pågående projekt inom Örekilsälvens avrinningsområde. Biotoprestaurering planeras nedströms Kärnsjön under perioden 2025–2028 för att återställa flottledsrensade områden. Flera våtmarker i övre avrinningsområdet som är påverkade av diken, vilket negativt påverkar hydrologin, ska restaureras. Detta är återställningsprojekt som Länsstyrelsen ansvarar för, där vissa åtgärder startade 2023–2024. Dessutom tas det, inom LOVA, fram förslag på åtgärder för att minska negativa effekter av markavvattning.
Flera fiskarter gynnas
I biflödet Munkedalsälven/Valboån har biotoprestaurering genomförts i de nedre delarna för några år sedan. Inom den nationella planen för miljöanpassning av vattenkraft har tio ansökningar om miljöanpassning lämnats in, vilket särskilt kommer att förbättra ålens vandringsvägar. Den samlade effekten av dammutrivningar, flottledsåterställningar och våtmarksåtgärder kommer att förbättra Örekilsälvens ekologiska status och gynna arter som lax, havsnejonöga, havsöring och ål.


Flodpärlmusslans överlevnad hänger på värdfisken
Vandringshinder
Genom att riva vandringshinder och öppna upp för flodpärlmusslans värdfiskar, lax och öring så ökar artens möjligheter att fortplanta sig. Vandringshinder finns i flera olika former allt från naturliga till dammar och kraftverk som människan byggt. I vissa fall kan en bra lösning vara att bygga en faunapassage så att fiskar och andra organismer kan ta sig förbi vandringshindret.
Örekilsälven
Senaste nytt från projektområdet
Här kan du läsa nyheter om målarterna om de åtgärder som görs inom projektområdet.