Restaurerade våtmarker och stärkta musselbestånd

Viråns rika ekosystem gör ån viktig för biologisk mångfald och den är också ett Natura 2000-område. Virån rinner genom ett landskap med många sjöar omgiven av jordbruksmark och lövskogar. Här lever många fiskarter, däribland den relativt ovanliga arten nissöga. Här finns även tjockskalig målarmussla och utter. Inom Improve Aquatic LIFE ska biotopvård genomföras för att förbättra fiskarnas livsmiljöer i såväl ån som i våtmarker och på kusten.

000

kilometer lång

0000

km² stort avrinningsområde

00

antalet konstaterade fiskarter

00

km öppnade vandringsvägar när 8 hinder rivits

Virån ligger i sydöstra Sverige och är 160 kilometer lång. Den har sitt källflöde från sjöarna Ver och Illern i norr samt från sjön Hummeln i söder. De två huvudgrenarna möts cirka sex kilometer uppströms Östersjön. Avrinningsområdet består av ett komplext system av oligotrofa sjöar och vattendrag i en brant ravinterräng, omgiven av jordbruksmark och skogar med stora inslag av lövträd. Hela Viråns vattensystem är ett Natura 2000-område och är även av riksintresse för naturvård.

Viktig för sällsynta bottendjur och särskilt värdefull för att bevara den hotade tjockskaliga målarmusslan

Biologisk mångfald
Virån har en hög biologisk mångfald med cirka 20 fiskarter, varav nissöga och stensimpa är prioriterade enligt förvaltningsplanen för Natura 2000-området. Den glacialrelikta fisken hornsimpa förekommer i ån, och fyra arter av glacialrelikta kräftdjur finns i sjöarna: Mysis relicta, Pallaseopsis quadrispinosa, Monoporeia affinis samt Limnocalanus macrurus

Virån är också viktig för sällsynta bottendjur. Sex arter av stormusslor finns i systemet, däribland den hotade tjockskalig målarmussla. Populationen i Virån är den största i länet, vilket gör den särskilt värdefull för bevarandet av arten.

Värdefull även för landlevande arter
Virån har även höga värden för landlevande arter kopplade till vattenmiljöer. Den skapar en mosaik av livsmiljöer för häckande och rastande fåglar, såsom kungsfiskare och strömstare. I de övre delarna av avrinningsområdet finns även uttern, som är en prioriterad art enligt EU:s habitatdirektiv.

Utöver Virån och dess sjösystem är även åns estuarier, kustlaguner och stora vikar vid mynningen i Östersjön ett separat Natura 2000-område med flera skyddade habitat och fågelarter.

Påverkan på ekologisk status
Enligt EU:s vattendirektiv (WFD) har Virån idag måttlig ekologisk status. Den är påverkad av morfologiska förändringar, rätning och dikning vilket har förändrat bottenstrukturen och många livsmiljöer. Vandringshinder har försämrat konnektiviteten så att vandrande fisk inte längre når sina lek- och uppväxtområden. Det har även påverkat musslornas reproduktion negativt då de är beroende av värdfiskar som elritsa och stensimpa vilka minskat till följd av förändringarna. Stora delar av våtmarker och flera sjöar har dikats ur, vilket har förändrat hydrologin och lett till återkommande vattenbrist under somrarna. Kustekosystemen i Kalmarsund och Viråns mynning är hårt belastade av näringsöverskott, vilket påverkar rekryteringen av rovfiskar som gädda och abborre.

Restaureringsåtgärder
Enligt förvaltningsplanen för Natura 2000-området är det prioriterat att säkerställa fri vandring, gynna reproduktion av tjockskalig målarmussla och restaurera våtmarker.

Inom projektet ett vandringshinder tas bort, vilket öppnar 13 kilometer av ån för fri vandring för fisk och andra arter. Biotopvård ska genomföras på runt 13 500 meter av Virån, med fokus på viktiga livsmiljöer för vandrande fisk och tjockskalig målarmussla. Restaurering av 50 hektar våtmarker och grunda sjöar ska genomföras för att återskapa en mer naturlig hydrologi nedströms. Åtgärder i estuarier och kustområden ska genomföras för att förbättra livsmiljöerna och förbättra rekrytering av rovfiskar.

Stärkt bevarandestatus och naturvärden
Dessa insatser kommer att förbättra konnektivitet, hydrologi, vattenkvalitet, biologisk mångfald, fiskproduktion och livsmiljöer. De kommer att stärka bevarandestatusen för nissöga, stensimpa och tjockskalig målarmussla, samt gynna den för Natura 2000-området typiska arten elritsa som är viktig för musslans reproduktion.

Restaureringarna kommer bidra till att bevara och utveckla de höga naturvärdena som finns i ån, särskilt med fokus på att upprätthålla och stärka viktiga livsmiljöer för djur- och växtliv, minska vattenbristen och förbättra den ekologiska statusen i Virån och dess kustmiljöer.

Flodpärlmusslans överlevnad hänger på värdfisken

Vandringshinder

Genom att riva vandringshinder och öppna upp för flodpärlmusslans värdfiskar, lax och öring så ökar artens möjligheter att fortplanta sig. Vandringshinder finns i flera olika former allt från naturliga till dammar och kraftverk som människan byggt. I vissa fall kan en bra lösning vara att bygga en faunapassage så att fiskar och andra organismer kan ta sig förbi vandringshindret.

Virån

Senaste nytt från projektområdet

Här kan du läsa nyheter om målarterna om de åtgärder som görs inom projektområdet.