januari 29, 2025 Nicka Hellenberg

Lärjeåns flodpärlmusslor får draghjälp

Flodpärlmusslan kan rena upp till 40 liter vatten varje dag.
Flodpärlmusslan kan rena upp till 40 liter vatten varje dag. Foto: Niklas Wengström.

I Lärjeån kommer faunapassager och restaureringar förbättra statusen för den hotade flodpärlmusslan, vandrande laxar och andra arter.


Lärjeån är ett biflöde till Göta älv, i Västra Götalands län. Av Lärjeåns totalt 55 kilometer långa sträckning har tolv kilometer Natura 2000-status. Här finns prioriterade arter som lax och flodpärlmussla. Här har tidigare restaureringar av habitat och borttagning av vandringshinder utförts av länsstyrelser och lokala föreningar, men det finns fortfarande problem med åns ekologiska status.

Över nio hektar viktiga områden för musslor, lax och andra arter ska restaureras

Biflöden öppnas upp
Via Improve Aquatic Life-projektet i det projektområde som kallas ”Göta älv söder” ska tre vandringshinder tas bort eller faunapassager installeras. Åtgärderna kommer betyda att 43 kilometer biflöden öppnas för vandrande fiskar och djur.
Över nio hektar viktiga områden för musslor, lax och andra arter ska restaureras. Dessutom kommer tio hektar våtmarker och myrar planeras – allt för att förbättra vattenkvaliteten och den biologiska mångfalden och fiskproduktionen i Göta älv-systemet.

Öringen hjälper musslan
Förekomst av flodpärlmussla visar på att vattendraget är friskt, vilket gör att också andra arter trivs. Flodpärlmusslan är fredad i svenska vatten och rödlistad som starkt hotad. På tre platser kommer värdfiskar som öring infesteras med larver av flodpärlmusslan, så att utbredningen av musslan förbättras och snabbas på.