februari 24, 2025 Mathias Arnham

Europas största vattenvårdsprojekt har inletts

Elfiske är en bra metod för att inventera arter. Foto: Mathias Arnham.
Elfiske är en bra metod för att inventera arter. Foto: Mathias Arnham.

Nya webbplatsen improveaquaticlife.se följer Europas största vattenvårdsprojekt. Första åtgärden är redan genomförd – en 200 ton tung betongkulvert har tagits bort för att återställa Pjältåns naturliga vattenflöde.

Improve Aquatic LIFE är Europas största vattenvårdsprojekt för att restaurera vattenmiljöer i sjöar, vattendrag och kustvatten i nio olika län. Nästan 400 miljoner kronor satsas på att förbättra vattenmiljöer, mildra klimatförändringarnas effekter och stärka hotade bestånd av fisk och musslor i södra Sverige.

En 200 ton tung och 60 meter lång betongkulvert forslades bort och vattnet rinner åter i den naturliga vattenfåran.

Ny webbplats – improveaquaticlife.se 
Nu går det att följa de omfattande åtgärderna här på den nya webbplatsen. Här finns en överblick över alla projektområden, prioriterade arter och nyheter om de olika delprojekten. Framöver kommer filmer, poddar och ännu fler färska nyheter följa framstegen i det gigantiska vattenvårdsprojektet.

200 ton tung betongkulvert bortforslad
Första åtgärden genomfördes redan i september förra året, i Pjältåns naturreservat i Östergötland. En 200 ton tung och 60 meter lång betongkulvert forslades bort och vattnet rinner åter i den naturliga vattenfåran. Åtgärden gynnar öring, men även flodnejonöga som lever i samma habitat.

Hundratals åtgärder under sju år
Under en sjuårsperiod ska över 500 restaureringsåtgärder av vattendrag, våtmarker och kustområden genomföras för att stärka hotade arters levnadsmiljöer. Vandringshinder ska rivas, ålgräsängar planteras, vattendrag och våtmarker restaureras. Avancerad forskning från universiteten om bland annat fiskars rörelsemönster och uppehållsplatser kommer ge värdefull kunskap om hur vi bäst restaurerar ett vattendrag.

Särskilt prioriterade arter är lax och havsnejonöga, samt de båda sötvattensmusslorna flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla, men en lång rad andra fiskar, djur och växter kommer att gynnas av åtgärderna.

– Tack vare storskaliga projekt som detta kan vi på riktigt göra skillnad för hotade arter och förbättra deras livsmiljöer, Karin Olsson, Projektledare för Improve Aquatic LIFE.

Improve Aquatic LIFE
Improve Aquatic LIFE är ett sjuårigt win-win-projekt med stora hållbarhetsvärden för naturen och framtida generationer. Improve Aquatic LIFE finansieras av bland andra EU, Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket. 17 olika partners deltar i projektet: länsstyrelserna i Värmland, Västra Götaland, Halland, Skåne, Blekinge, Kronoberg, Jönköping, Kalmar samt Östergötland,  Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Karlstads universitet, Göteborgs universitet, Lunds universitet, Helsingborgs kommun, Tingsryds kommun och Sportfiskarna.