Betydelsefullt vatten för lax och musslor

Mörrumsån som mynnar i Pukaviksbukten är en av landets artrikaste åar. Här finns över hälften av landets sötvattensfiskar, som lax, havsöring och ål. Här finns också hotade arter som flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla samt flera fågelarter och utter.
Trots tidigare restaureringsinsatser kvarstår utmaningar som vandringshinder och habitatförluster. Pågående och planerade åtgärder inkluderar borttagning av vandringshinder, habitatrestaurering och återställning av 13 hektar våtmarker, mossar och svämplan för att förbättra hydrologi, vattenkvalitet och biodiversitet. Arter som gynnas primärt är lax, musslor och andra vattenlevande organismer.

000

kilometer lång

0000

km² stort avrinningsområde

00

antalet konstaterade fiskarter

000

meter fallhöjd

I Blekinge län är Mörrumsån ett Natura 2000-område. Ån fortsätter sedan upp i Kronoberg och upp till källområdena i det nordsmåländska höglandet. Totalt sträcker sig ån 180 km från mynningen i Östersjön upp till källområdena. Avrinningsområdet är 3 360 km², och ån är reglerad med ett stort antal, vilket påverkar den ekologiska statusen. De främsta påverkansfaktorerna är vandringshinder, habitatförsämring och eutrofiering.

Mörrumsån är ett av Sveriges artrikaste vattendrag. Runt hälften av Sveriges sötvattensfiskarter finns i ån, inklusive lax som är en prioriterad art i bevarandeplanen. Mörrumsån är en av de största producenterna av vildlax i Östersjöområdet.
Ån har också en rik ryggradslös fauna, däribland flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla vilka är två av Sveriges mest hotade sötvattensmusslor.

Flera insektsarter, som rödlistade dagsländor och bäcksländor, förekommer, vilket gör ån till en viktig fristad för hotade arter. Även fågellivet är rikt med stabila populationer av exempelvis strömstare och forsärla samt en mindre population av kungsfiskare. Uttern är en prioriterad art enligt EU:s habitatdirektiv och inkluderas i bevarandeplanen.

Över hälften av Sveriges sötvattensfiskarter finns i ån

 

Åtgärder för att stärka ekosystemet
Konnektiviteten i ån behöver förbättras genom habitatrestaurering och miljöanpassningar för att möjliggöra vandring för fisk och andra vattenlevande organismer. Exempelvis är Hackekvarn en av de sista barriärerna för lax och havsöring på deras väg mot Åsnen och vidare uppströms. Åtgärder här skulle gynna både laxfiskar och musselpopulationer.

Mörrumsåns morfologiska status påverkas av tidigare rensningar och dämningar, som har försämrat livsmiljöerna för flera arter. Restaureringsåtgärder syftar till att återställa naturliga strömvattenmiljöer, förbättra konnektiviteten och öka vattenhållande förmåga.

Vid Mörrumsåns mynning ligger Natura 2000-området Pukaviksbukten, en viktig livsmiljö för fisk, fåglar och musslor. Området är kraftigt näringsbelastat, vilket påverkar fiskars födosökande och riskerar syrebrist och bottendöd. För att motverka detta anläggs våtmarker, inklusive en inom Improve Aquatic LIFE-projektet med fokus på näringsretention.

Tidigare och pågående projekt
Flera projekt har genomförts i Mörrumsån, bland annat UC4LIFE (2012–2016) och LIFE Connects, där rensade sträckor återställdes och sidofåror i samarbete med Mörrums Kronolaxfiske. Konnektivitetsfrämjande åtgärder har genomförts vid Marieberg, Hemsjö och Fridafors. Inom den nationella planen för vattenkraft kommer 33 anläggningar att miljöanpassas, med bland annat fiskpassagelösningar och regleringsförändringar.

Sammanfattningsvis är åtgärderna i Mörrumsån avgörande för att förbättra livsmiljöerna, stärka biologisk mångfald och uppnå gynnsam bevarandestatus för utpekade arter och naturtyper inom Natura 2000-området.

Flodpärlmusslans överlevnad hänger på värdfisken

Vandringshinder

Genom att riva vandringshinder och öppna upp för flodpärlmusslans värdfiskar, lax och öring så ökar artens möjligheter att fortplanta sig. Vandringshinder finns i flera olika former allt från naturliga till dammar och kraftverk som människan byggt. I vissa fall kan en bra lösning vara att bygga en faunapassage så att fiskar och andra organismer kan ta sig förbi vandringshindret.

Mörrumsån

Senaste nytt från projektområdet

Här kan du läsa nyheter om målarterna om de åtgärder som görs inom projektområdet.