januari 30, 2025 Nicka Hellenberg

Ljusare för laxen i Örekilsälven

De unga laxarna får en bättre start på livet efter åtgärderna. Foto: Mathias Arnham.
De unga laxarna får en bättre start på livet efter åtgärderna. Foto: Mathias Arnham.

Ett kraftverk ska rivas. Det gör Örekilsälven fri från vandringshinder så att lax, havsnejonöga, ål och andra vandrande arter kan nå viktiga lek- och uppväxtområden.

Örekilsälven, som mynnar ut i viken Saltkällefjorden, står för cirka åtta procent av den totala produktionen av laxsmolt i vattendragen på Sveriges västkust, vilket gör den till den viktigaste laxälven i området. Här finns även arter som öring, ål och havsnejonöga, liksom fåglar och däggdjur som strömstare, forsärla, utter och flera arter av fladdermöss. Älven har tidigare varit starkt påverkad av dammbyggen, kraftverkskonstruktioner och rensningar.

När kraftverket rivits kommer älven att vara helt fri från vandringshinder.

Fri från vandringshinder
Numer har både tidigare och pågående miljöprojekt i Örekilsälvens avrinningsområde förbättrat situationen, exempelvis habitatrestaureringar och borttagning av vägtrummor och andra vandringshinder. Under 2024 revs dammen vid Lilla Röd, uppströms Kärnsjön.
Den planerade rivningen av vattenkraftverket vid Torp, närmare havet, kommer att eliminera ett viktigt vandringshinder och öppna cirka tio hektar habitat för lax och 1 500 hektar sjöhabitat för ål. När kraftverket rivits kommer älven att vara helt fri från vandringshinder, från källflödena till havet.

Vattenflödet gynnas
En ny damm med en fiskväg ska byggas 200 meter uppströms för att säkerställa vattenförsörjningen och förbättra regleringen av sjön Kärnsjön. Byggandet av den nya dammen är avgörande för att lyckas med många av de planerade åtgärderna i avrinningsområdet.Projektet är en del av  det omfattande miljö- och naturvårdsarbete som pågår inom Improve Aquatic LIFE.

Utanför Improve Aquatic LIFE-projektet arbetar dessutom Länsstyrelsen i Västra Götaland med att restaurera våtmarker som dikats ut i de övre delarna av avrinningsområdet. Direkt nedströms Torp kommer ån att biotoprestaureras efter att tidigare ha flottledsrensats. Detta uppdrag sker genom Munkedals kommun som huvudman.

De samlade åtgärderna kommer att förbättra hydrologin och gynna vattenflödet i Örekilsälvens avrinningsområde.