I september 2024 genomfördes den första åtgärden inom Improve Aquatic LIFE. I Pjältåns naturreservat, i nordöstra delen av Östergötlands län, togs en 60 meter lång och 200 ton tung betongkulvert bort.
Samtidigt leddes vattnet tillbaka till en 250 meter lång naturlig fåra som löpt parallellt med kulverten.
Invigningen av åtgärden lockade ett 70-tal besökare från närområdet. Många av dem passade på att ta en lunchpromenad för att se den stora förändringen på plats. Kulverten byggdes i början av 1970-talet i samband med anläggningen av den angränsande riksvägen. Den nya lösningen är mer naturbaserad och skapar både mer och bättre livsmiljö för öring och flodnejonöga – två karaktäristiska arter i området.
Viktig för vandrande fiskarter
Pjältån, som är ungefär fem kilometer lång, är ett kustmynnade vattendrag som rinner ut i Bråviken. Den är viktig för fiskarter som vandrar från havet upp i sötvatten för att leka. I Pjältåns rena och klara vatten trivs bland annat öring och flodnejonöga. För öringen fungerar ån som en viktig barnkammare där de små fiskarna tillbringar sina första år innan de som smolt vandrar ut i havet.
I Pjältåns rena och klara vatten trivs bland annat öring och flodnejonöga.
Goda lek- och uppväxtmiljöer
Flodnejonöga är en diadrom art, vilket betyder att den vandrar mellan sötvatten och saltvatten. Som vuxen vandrar den från havet eller från en större sjö upp i åar och älvar för att leka i strömmande vatten.
– Nu har både öring och flodnejonöga fått bättre lek- och uppväxtmiljöer, konstaterar Mathias Ibbe, projektkoordinator vid Länsstyrelsen Östergötland.

Nu är den 200 ton tunga betongkulverten borta.